Слатка материја, работилница за анимација

Ментор: Николас Бролт, аниматор од Канада Време и место: 02.12.2016 (петок) / 18:00 часот / Кинотека на Македонија Во оваа работилница  Бролт поврзува неколку свои филмови реализирани со Националниот филмски борд на Канада, со последните проекти кои ги реализирал како независен режисер, нагласувајќи ја важноста на материјата и текстурата во својата кинематографија. Find the best digital…

Промоција на книга за анимација на Анимакс #6

„Опсесија. Перверзија. Бунтовност. Изопачени соништа на централно-европската анимација“ Зборникот „Опсесија. Перверзија. Бунтовност. Изопачени соништа на централно-европската анимација“ содржи текстови посветени на субверзивните и потиснатите мотиви кои се присутни во авторските анимирани филмови кои доаѓаат од државите од „Вишеградската група“ и Италија. Авторите, меѓу кои и – Марсин Гизицки (Animator Festival; Rhode Island School of Design,…

Работилница за стоп анимација за деца

Ментор: Дарија Копиец, аниматорка од Полска Деца пантомимичари (мистеријата во делата на Тадеуш Маковски). Време и место: 01 – 03/ 12 /2016 (од четврток до сабота)/14:00- 16:00 часот / Кинотека на Македонија Делото на полскиот сликар Тадеуш Маковски ќе биде инспирација во градење на приказната на анимираната етида создадена од пластелин. Во тек на три…

Македонски филм ќе го отвори Анимакс #6

Анимираниот филм „Акт“ (13’40”), авторско дело на реномираниот македонски уметник Ацо Станковски ќе го отвори овогодинешното шесто издание на Анимакс Скопје Фест. АКТ е анимиран филм во кој на еден поетски начин се претставува една од најприсутните теми во историјата на ликовната уметност, а тоа е претставата на голото тело кое било непресушна инспирација за…

Анимакс Скопје Фест #6

На шестото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Скопје Фест  ќе бидат прикажани 50 анимирани филмови во официјалната програма, од кои 8 се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 1 до 4 декември под мотото „За нагоре“ во Кинотека на Македонија. Во четирите фестивалски денови на Анимакс Скопје Фест…

На петтиот „Анимакс Скопје Фест“ ќе бидат прикажани 50 анимирани филмови

Скопје, 30.10.2015 – На петтото јубилејно издание на Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ ќе бидат прикажани 50 филмови, од кои 7 се наменети за детската публика. Новитет во ова фестивалско издание е проширувањето на времетраењето на овој фестивал од три на четири фестивалски денови. Настанот ќе се одржува од 5-ти до 8-ми…