„Од дел до цел“ – 47 анимирани филмови на деветтиот Анимакс

Под мотото „Од дел до цел“ ќе се одржи деветото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови Анимакс Скопје Фест. На него ќе бидат прикажани 39 анимирани филмови во официјалната програма и 8 анимирани филмови се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 20 до 22 декември во Кинотека на Македонија. Филмовите…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 16.07.2019 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното деветто издание на фестивалот, кое ќе се одржи во Скопје, Република Македонија. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2018 година кои претходно не биле пријавени на…

Данскиот анимиран филм „Ништо не се случува“ победник на осмиот Анимакс

Скопје, 02.12.2018 – Златната Тула за најдобар анимиран филм на осмото издание на Анимакс Скопје Фест ја понесе данскиот филм „Ништо не се случува“ на авторката Мишел Кранот. Со втора награда (Сребрена Тула) се закити белгискиот филм „Гну“ од Николас Кепенс и Матијас Флипс, додека Бронзената Тула ја доби естонискиот филм „Музеј“ од Аги Пак…

62 анимирани филмови на осмиот Анимакс

На осмото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Скопје Фест ќе бидат прикажани 62 анимирани филмови во официјалната програма, од кои 12 се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 29 ноември до 2 декември во Кинотека на Македонија , под мотото „Не понекогаш. Засекогаш. Анимакс Скопје Фест“. Во четирите…

Работилница за анимација „Добар, лош, грд или убав, сè се тоа карактери“

Меѓународниот фестивал за анимирани филмови „Анимакс Скопје Фест“ организира работилница наменета за деца од 9 до 14 години за развој на карактери под наслов „Добар, лош, грд или убав, сè се тоа карактери“. Ментор: Бојан Таневски, слободен уметник Ден: 30.11.2018 (петок) Време: 18.00 – 19.30 часот Место: Тинтири Минтири (ул. Даме Груев 7, кај полициската…

Работилница за анимација „Двајца се караат – сите губат“

  Работилница за анимација наменета за деца од 8 до 14 години. Техника на анимација: цртеж на рака со компјутерска доработка во After Effects Ментори: М-р Маријана М. Симовска и Илчо Симовски Работилницата ќе се одржи во два дена (1 и 2 декември) со почеток од 15:00 часот во Кинотека на Македонија mca advance. Потребно…

НОЌ – работилница за анимација наменета за деца

Жешка ноќ во август. Време кога тишината царува. Сенките и силуетите градат свој свет. Но оваа ноќ нема да биде страшна. Бидете и вие дел од магијата на анимацијата. Дводневна работилница за анимација со сенки наменета за деца на тема – Ноќ. Работилницата ќе се одржи на 23 и 24 август во Скопје. Ментор ќе…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 29.06.2018 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното осмо издание на фестивалот, кое ќе се одржи во ноември 2018 во Скопје, Република Македонија. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2017 година кои претходно не…

Францускиот анимиран филм „Дедо Морж“ победник на седмиот Анимакс

Скопје, 25.12.2017 – Златната Тула за најдобар анимиран филм на седмото издание на Анимакс Скопје Фест ја понесе францускиот филм „Дедо Морж“ на авторот Лукрис Андре. Со втора награда (Сребрена Тула) се закити шведскиот филм „Бреме“ од Ники Линдрот вон Бахр, додека Бронзената Тула ја доби францускиот филм „Мојот маж (октопод)“ од Стефани Кадорет. Специјалната…

На седмиот Анимакс ќе биде прикажан 51 анимиран филм

Скопје, 20.12.2017 – На седмото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Скопје Фест ќе биде прикажан 51 анимиран филм во официјалната програма, од кои 10 се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 21 до 24 декември под мотото „Исцеди уметност“ во Кинотека на Македонија. Во четирите фестивалски денови на…