Официјална Програма

—————————————————
ПРВ ДЕН – Четврток, 21.12.2023 / 20:00ч
—————————————————

1. Семеен портрет / Хрватска / Леа Видаковиќ / 2023 / 14’35”

„Секое семејство има свои околности и проблеми што само неговите членови можат целосно да ги разберат“, Даисаку Икеда
Додека Австро-Унгарија е во колапс, Андраш и неговата ќерка се изненадени од посетата на непредвидливиот брат на Андраш, Золтан, кој доаѓа во придружба на неговото големо семејство.

2. Доаѓам / Финска / Леви Рантала / 2022 / 04’53”

Краток филм кој ја раскажува приказната за несигурниот Патник и неговото патување низ внатрешните борби. Патувањето до забавата едвај започнало кога се забележува дека сè не е во ред и како што треба да биде. Идентитетот, сликата за себе и самодовербата на Патникот се ставени на тест кога возењето со такси го носи на работ на нивниот ум.

3. Чуварот / Белгија / Андреј Кампан, Рамона Кристо / 2023 / 09’21”

Филмот го следи патувањето на чуварите на светилниците и нивниот пожртвуван обид да ги одржат живи саканите светилници.
Вкоренета во љубовно писмо во отсуство, оваа кратка анимација поетски ги репризира фазите на скршеното срце, откако ќе се најде во празнина од ненадејна ништожност.

4. Сонуван живот / Чиле / Арон Навиа / 2023 / 14′

Алберто е заробен во монотон живот. Тој се вљубува во Маријана, жена која постои само во неговите соништа. На лекови и сè повеќе разочаран од реалноста во која живее, тој решава да избега и да живее живот од соништата.

5 Магичниот виолетов зајак / Јапонија / Котоко Накамура / 2023 / 13’05”

За да избега од својот досаден живот, еден човек сака да стане волшебник.
Тој сака да биде „вистински“ волшебник, а не „лажен“.6. Среќни јајца / Полска / Станислав Мацијевски / 2022 / 03′

Краток анимиран филм кој ја прикажува судбината на две пилиња стари еден ден. Филмот ги открива малку познатите и сурови практики на индустријата за јајца.7. Орка / Украина / Никита Ратников / 2023 / 08’10”

Во животот на протагонистот се појавува играчка орка од нејзиното детство. Сега изгледа како голем вистински цицач кој има дефинирана мисија: да ја води хероината од нејзиниот секојдневен живот до авантурата што ја чекала.


8. Слепа љубов / Тунис / Самуд Јасин / 2023 / 08′


Кони, маж во своите триесетти години, ја добива кутијата што ќе го промени текот на неговиот живот.9. Ана Морфоза / Португалија / Жоао Родригес / 2023 / 10′

Мало девојче чита за да заспие. Како што таа задремува, физичкиот свет почнува да се претопува во алтернативна реалност каде содржината на книгата владее над законите на физиката. Ана мора да избегне да биде проголтана од огромната акумулација на печатено знаење и да најде свој простор во свет во кој ништо не е како што изгледа.

10. Стаклени прсти / Романија / Алина Георге / 2022 / 06’58”


Една жена им дава облик на октоподи од сопственото месо. Кога ќе ѝ снема материјал, таа мора да се соочи со она што го создала.


11. Хартиен авион / Грузија / Татја Манагадзе / 2023 / 07′

Хартиениот авион копнее по слобода, како вистинските авиони надвор од прозорецот. Тој се бори да избега од своите пранги, додека конечно не се ослободи, издигнувајќи се низ прозорецот на отворено небо.


12. Непронајдено / Израел / Шахар Балфор / 2022 / 07’42”

Мало девојче тргнува да истражува чудесна улица која се затемнува додека паѓа вечерта, не забележувајќи дека останала сама. Една стара дама се губи во својот дом, каде меморијата се распаѓа и познатиот простор станува туѓ и заканувачки. Во две паралелни временски линии, двата лика го губат патот додека талкаат на патување помеѓу реалноста и имагинацијата.

13. Полноќ / Кина / Јуаншен Јанг / 2022 / 03′

Во 23:59 часот, овој континуиран патник конечно пристигна дома. Исцрпеноста му го збунува умот, а неколкуте секунди од вратата до спалната му изгледаат бескрајно долги. Пристигнува полноќ, неговото тело ја достигнува границата и тој конечно колабира и заспива. Времето сè уште продолжува од минута во минута, и не застанува поради него.

14. 27 / Франција, Унгарија / Флора Ана Буда / 2023 / 10’39”

Алис има 27 години. И покрај тоа што малку се гуши, таа сè уште живее со родителите и има тенденција да живее во своите соништа за да избега од мрачното секојдневие. По една психоделична забава на покривот на една фабрика, таа има сериозна несреќа со велосипед во пијана состојба. Дали ова ќе ѝ даде храброст да стане возрасна?


—————————————————
ВТОР ДЕН – Петок, 22.12.2023 / 20:00ч
—————————————————

1. Радио потпорници / Франција / Соња Гербо / 2023 / 14′

Среде потонати куќи и контаминирани урнатини, еден човек дели барака поставена на високи потпорници со мачка и стар магнетофон.
2. Легендата за Златорог / Словенија / Леа Вучко / 2022 / 13’35”

Базиран на словенечка народна приказна, филмот е сместен во време кога натприродното се испреплетувало со секојдневниот живот. Приказна за алчноста и нашиот однос кон природата. Музиката е изработена со традиционални словенски инструменти.

3. Осветлувачот / Бугарија / Лачезар Аврамов Велинов / 2023 / 07′

Приказна за патот по кој треба да оди секој од нас. Откако сме го избрале тешкиот пат, мораме да го следиме до крај. На почетокот на патувањето, човекот не ја знае туѓата болка. Ни се покажува што се случува кога некој покажува сочувство и која е цената што ја плаќаме.

4. Првиот градинар / Германија / Јан Чапар / 2023 / 19’48”

Студентски филм за осамена девојка која бега од својот дом без љубов и ја започнува својата потрага по храна и засолниште во непожелен и дистописки свет. За време на нејзината потрага, таа се соочува со ништо друго освен отфрлање и рамнодушност од егоцентричните жители кои живеат изолирани едни од други. Во нејзините страшни интеракции со светот, таа сфаќа дека таа е дел од проблемот и дека за да се поврзе мора да ги надмине сопствените стравови за да може да го отвори своето срце и да му го даде на светот она што таа самата го бара.

5. Чудото од зелка / Русија / Ина Евланикова / 2022 / 15′

Адаптација на збирката раскази „Детство 49“ од Л. Улицкаја, ова е филм за децата од истиот двор, за љубовта и детските стравови, за детството кое сепак е детство и покрај сите тешкотии во животот.


6. Војници / Македонија / Розе Симоновска / 2023 / 02’32”

Анимирана адаптација на поезијата на Ѓоко Здравески

7. Ластовичка која лета на југ / Франција / Мочи Лин / 2022 / 17’38”

Пролетта 1976 година, 5-годишната ластовичка е напуштена во јавен интернат во центарот на Пекинг. Кога персимоните ќе узреат, ластовичката научува како да плаче, но не заборава како да лета.


8. Лажни спомени / Кина / Јуаншен Јанг / 2023 / 05’59”

Приказна за дете кое знае да плива, но се плаши од вода поради лошо искуство во минатото. Сепак, ова сеќавање е всушност лажно сеќавање – вистинската ситуација е дека неговото другарче паднало во вода. Иако сеќавањето е лажно, оставило психолошка сенка врз него.

9. Миракасас / Швајцарија / Рафаеле Столц, Аугусто Зановело / 2022 / 13’50”

Во 30-тите, едно изгубено село во Јужна Америка сака да ги овековечи своите чудни традиции. Градоначалникот објавува оглас во регионот: „Се бара труп за да го зголеми Миракасас“. Свежо убиен, Ернесто е среќникот кој и против својата волја учествува во неговиот карневалски погреб. Насобраните селани со страст го слават настанот, со алчност чекајќи го животот донесен од смртта.

10. Светла / Чешка / Јитка Немикинсова / 2023 / 08’26”

Сијалиците организираат забава за младите пламени, за да им посакаат добредојде во системот што ќе им дозволи да светат и да ги заштитат. Но, еден пламен сака да си игра со оган и се бунтува против системот.


11. Приказна за мајмун, мечка и гасеница / Естонија / Дашка Дементева, Ребека Круус, Анастасија Евновиш / 2023 / 03’25”


Чудно друштво – мајмун, мечка и гасеница интензивно се занимаваат со играње на табла. Сепак, влогот е поголем од само мрдање на фигурите.


12. Лавиринтот / Турција / Селџук Орен / 2022 / 04’18”

Во потрага по излез во ходниците на лавиринтот, средовечен човек се соочува со своето минато и низ пукнатините на ѕидот се соочува со својата скриена совест.

13. Китот / Швајцарија / Леандро Басо, Том Тирабоско / 2022 / 11’35”

Млад човек ја остава својата мајка на умирање во болница и открива кит насукан на плажа. Китот раскажува приказна за жалост низ сонуваните спомени кои ги освојува стравот од неизбежен крај.