Програма за деца

——————————————————
Четврток, 24.11.2022 / 09:30ч
***
Петок, 25.11.2022 / 10:00ч
***
Сабота, 26.11.2022 / 12:00ч
***
——————————————————

1. Абрил / Уругвај / Елијана Фернандез, Софија Викторија Капонето / 2021 / 4′

Abril


Дојде време во животот на Абрил кога имагинацијата и фантазијата престанаа да ја штитат од реалноста во која живее. Сè додека еден ден не открие нова форма на бегство што ќе ѝ го промени животот засекогаш.

2. Скали / Русија / Татјана Мошкова, Марина Мошкова / 2022 / 08’42”

Steps

Еден ден од животот на повлечен монах кој живее во манастир на врвот на градот. Единственото живо суштество што го сака е, всушност, мало лимонско дрво. Кога дрвото е на работ да се исуши од недостаток на вода, монахот мора да оди по скалите низ целиот град за да стигне до бунарот.

3. Адиго / Унгарија / Дора Цока / 2022 / 06’42”

Adigo

Еден тежок зимски, еден ловец убива срна. Но, срната имала мало срнче, кое што после смртта на неговата мајка е во животна опасност. Срнчето го следи ловецот скоро до неговиот дом, но ја губи трагата од ловецот во снежното невреме. Семејството на ловецот е среќно за срнечкото месо затоа што не мора повеќе да гладуваат. И покрај тоа, ловецот се чувствува вина за малото срнче до крајот на својот живот, бидејќи духот на срнчето го следи на секој чекор од животниот пат. Само неговата смрт му дава мир.

4. 1996 / Шпанија / Рамон Маскарос / 2022 / 07’37”

1996

Девојка и нејзиниот татко патуваат во семејната градска куќа, каде што се потсетуваат на минатото и ги откриваат работите што им се заеднички. Приказна за љубовта и лојалноста, за родителите и децата.

5. Кога би / ОК / Веиџа Хоу / 2021 / 04’58”

If Only

Главната јунакиња ја отвора кутијата со скршена играчка и се сеќава на времето поминато со баба ѝ кога била мала. Сите велеа дека нејзината баба е совршена жена, па таа беше многу горда на неа. Како дете, таа не знаела дека никој не е вистински совршен…

6. Маја Новак / Македонија / Миа Панов / 2022 / 07’47”

Maja Novak


Детективска приказна која се одвива во градот Скопје.


7. Зачуденост / Костарика / Габриел Наваро / 2021 / 06’53”

Holy Crab

Најмалиот рак во групата доцни на големата миграциска забава во сезоната на парење каде мора да го освои срцето на женски рак; не без претходно да се помине патот што ја дели планината од плажата. За разлика од останатите мажјаци, тој ја користи својата генијалност за да направи низа пронајдоци со ѓубре што ќе му помогнат да се доближи до другата страна. По неколку неуспешни обиди, тој конечно стигнува до плажата, но само за да го открие трагичниот крај на неговите придружници кои исто така се обидувале да стигнат таму.

8. Лажица / Франција / Артур Шејс / 2022 / 03′

Spoon

Многу е едноставно да избегате од секојдневниот живот: ви требаат скала и лажица. Но, дали е навистина толку лесно?