Прогласени победниците на тринаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Кинескиот краток филм „Момчето покрај прозорецот“ на авторот Кс Жанг е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. Германскиот автор Кристоф Бутнер ја доби втората награда за својот анимиран филм „Со негова милост“, додека Бронзената Тулa ја доби корејскиот филм „Куклена приказна“ на авторот Парк се Хонг. За…

Прогласени победниците на дванаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Скопје, 27.12.2021 –Чилеанскиот краток филм „Бестиа“ (Ѕвер) на авторот Хуго Коварубиас е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. Францускиот автор Реза Риахи  ја доби втората награда за својот анимиран филм „Навозанде музичарот“, додека Бронзената Тулa ја доби палестинскиот филм „Ноќ“ на авторот Мад Салек. За најдобар филм…

Каде бајките оживуваат – 12то издание на Анимакс

Скопје, 23.12.2021 – Под мотото „Каде бајките оживуваат“ ќе се одржи дванаесеттото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови Анимакс Скопје Фест. На него ќе бидат прикажани 25 анимирани филмови во официјалната програма и 9 анимирани филмови се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржи од 24 до 25 декември во Кинотека на…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 17.08.2021 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното единаесетто издание на фестивалот, кое ќе се одржи во Скопје, Република Македонија. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2020 година кои претходно не биле пријавени на…

Шпанскиот анимиран филм „Последната песна“ победник на деветтиот Анимакс

Скопје, 22.12.2019 – Златната Тула за најдобар анимиран филм на деветтото издание на Анимакс Скопје Фест ја понесе шпансиот филм „Последната песна“ од Борха Гереро Парапар. Со втора награда (Сребрена Тула) се закити британскиот филм „Добри намери“ од Ана Манцарис, додека Бронзената Тула ја доби јапонскиот филм „Замок“ од Јотаро Мијаџима. Специјална награда од жирито доби…

Промоција на збирка поезија „Небесна котва“ од Ѓорѓи Тодороски

Не пеам за очај нит за порази без крај Не е мојот збор од малодушна рода за бедата сага Оставени се бистри копнежи во лулката на сонот во исоповото семе во светоотечката ода за радосната тага   Ѓорѓи Тодороски е роден во Скопје 1971. По професија е стоматолог и трагач по секаков вид на убавина….

„Од дел до цел“ – 47 анимирани филмови на деветтиот Анимакс

Под мотото „Од дел до цел“ ќе се одржи деветото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови Анимакс Скопје Фест. На него ќе бидат прикажани 39 анимирани филмови во официјалната програма и 8 анимирани филмови се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 20 до 22 декември во Кинотека на Македонија. Филмовите…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 16.07.2019 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното деветто издание на фестивалот, кое ќе се одржи во Скопје, Република Македонија. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2018 година кои претходно не биле пријавени на…

Данскиот анимиран филм „Ништо не се случува“ победник на осмиот Анимакс

Скопје, 02.12.2018 – Златната Тула за најдобар анимиран филм на осмото издание на Анимакс Скопје Фест ја понесе данскиот филм „Ништо не се случува“ на авторката Мишел Кранот. Со втора награда (Сребрена Тула) се закити белгискиот филм „Гну“ од Николас Кепенс и Матијас Флипс, додека Бронзената Тула ја доби естонискиот филм „Музеј“ од Аги Пак…

62 анимирани филмови на осмиот Анимакс

На осмото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Скопје Фест ќе бидат прикажани 62 анимирани филмови во официјалната програма, од кои 12 се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 29 ноември до 2 декември во Кинотека на Македонија , под мотото „Не понекогаш. Засекогаш. Анимакс Скопје Фест“. Во четирите…