Прогласени победниците на тринаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Кинескиот краток филм „Момчето покрај прозорецот“ на авторот Кс Жанг е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“.

Златна Тула – „Момчето покрај прозорецот“

Германскиот автор Кристоф Бутнер ја доби втората награда за својот анимиран филм „Со негова милост“, додека Бронзената Тулa ја доби корејскиот филм „Куклена приказна“ на авторот Парк се Хонг.

Сребрена Тула – „Со негова милост“
Бронзена Тула – „Куклена приказна“

За најдобар филм за деца беше награден македонскиот филм „Маја Новак“ од авторката Миа Панов, а наградата се доделува врз основа на гласовите од детската публика кои во најголем број гласаа за овој филм.

Maja Novak
Награда од детска публика – „Маја Новак“

Жири комисијата која одлучуваше за наградите беше во состав на Владимир Ангелов, Сашка Андреевска и Горјан Гишев.

Анимакс Скопје Фест е во организација на продукциската куќа Аурипигмент од Скопје, а е со поддршка на Град Скопје, во соработка со Кинотека на С. Македонија.

Leave a Reply