Отворен повик за пријавување

Скопје, 29.06.2018 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното осмо издание на фестивалот, кое ќе се одржи во ноември 2018 во Скопје, Република Македонија.

Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2017 година кои претходно не биле пријавени на Анимакс Скопје Фест. За да бидат разгледувани, филмовите треба да бидат пријавени во една од следните категории: кратки анимирани филмови, долгометражни анимирани филмови (над 45 минути) и анимирани филмови за деца.

Краен рок за праќање на пријавите и видео материјалите е 20 септември 2018 година.

Тимот на Анимакс најавува и активности во текот на август, проекции на отворено и работилници за деца посветени на анимацијата.

„Анимакс Скопје Фест“ е во организација на продуцентската куќа Аурипигмент, во соработка со филмското училиште Тинтири-Минтири од Скопје, со финансиска поддршка од Агенцијата за филм на Република Македонија и Градот Скопје, а во соработка со Кинотека на Македонија.
Наградите кои ги доделува меѓународната жири комисија на овој фестивал се Златна, Сребрена и Бронзена Тула во секоја натпреварувачка категорија. For more information check out http://loanago

На минатото седмо издание на Анимакс се пријавија 3.156 анимации од 88 земји во светот, меѓу кои најголем број од САД, Англија и Франција, но и од Германија, Индија, Иран, Шпанија, Русија, Бразил и други.

Повеќе информации за пријавувањето се објавени на веб страната како и на ФБ профилот.

Leave a Reply