Прогласени победниците на четиринаесетото издание на Анимакс Скопје Фест

Португалскиот краток филм „Ана Морфоза“ на авторот Жоао Родригес е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. Хрватската авторка Леа Видаковиќ ја доби втората награда за својот анимиран филм „Семеен портрет“, додека Бронзената Тулa ја доби чешкиот филм „Светла“ на авторката Јитка Немикинсова. Специјална награда им беше доделена…

Започнува четиринаесетото издание на Анимакс Скопје Фест

Скопје, 18.12.2023 – „Траење…“ – ова е мотото под кое се одржува четиринаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест. Ако нешто трае четиринаесет години, има со што да се пофали и секако има на што да се надева, да си трае до некои подобри времиња. Оваа година официјалната селекција е сочинета од 30-тина анимирани филмови, одбрани…

Прогласени победниците на тринаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Кинескиот краток филм „Момчето покрај прозорецот“ на авторот Кс Жанг е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. Германскиот автор Кристоф Бутнер ја доби втората награда за својот анимиран филм „Со негова милост“, додека Бронзената Тулa ја доби корејскиот филм „Куклена приказна“ на авторот Парк се Хонг. За…

Започнува тринаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Скопје, 23.11.2022 – Тринаесеттото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови Анимакс Скопје Фест ќе се одржи од 24-ти до 26-ти ноември во Кинотека на С.Македонија. На него ќе бидат прикажани 39 куси анимирани филмови во официјалната програма и 8 анимирани филмови кои се наменети за детската публика. Филмовите за официјална конкуренција се избрани…

Прогласени победниците на дванаесеттото издание на Анимакс Скопје Фест

Скопје, 27.12.2021 –Чилеанскиот краток филм „Бестиа“ (Ѕвер) на авторот Хуго Коварубиас е овогодинешниот добитник за Златната Тула на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. Францускиот автор Реза Риахи  ја доби втората награда за својот анимиран филм „Навозанде музичарот“, додека Бронзената Тулa ја доби палестинскиот филм „Ноќ“ на авторот Мад Салек. За најдобар филм…

Каде бајките оживуваат – 12то издание на Анимакс

Скопје, 23.12.2021 – Под мотото „Каде бајките оживуваат“ ќе се одржи дванаесеттото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимирани филмови Анимакс Скопје Фест. На него ќе бидат прикажани 25 анимирани филмови во официјалната програма и 9 анимирани филмови се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржи од 24 до 25 декември во Кинотека на…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 17.08.2021 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното единаесетто издание на фестивалот, кое ќе се одржи во Скопје, Република Македонија. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2020 година кои претходно не биле пријавени на…

Отворен повик за пријавување

Скопје, 23.07.2020 – Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ објавува отворен повик за аплицирање за годинешното јубилејно десетто издание на фестивалот, кое ќе се одржи во Скопје, Република Македонија. Заради пандемијата со COVID19, сите проекции и работилници предвидени во програмата ќе бидат организирани на отворено. Право да се пријават имаат сите филмови изработени во било која…

Шпанскиот анимиран филм „Последната песна“ победник на деветтиот Анимакс

Скопје, 22.12.2019 – Златната Тула за најдобар анимиран филм на деветтото издание на Анимакс Скопје Фест ја понесе шпансиот филм „Последната песна“ од Борха Гереро Парапар. Со втора награда (Сребрена Тула) се закити британскиот филм „Добри намери“ од Ана Манцарис, додека Бронзената Тула ја доби јапонскиот филм „Замок“ од Јотаро Мијаџима. Специјална награда од жирито доби…

Промоција на збирка поезија „Небесна котва“ од Ѓорѓи Тодороски

Не пеам за очај нит за порази без крај Не е мојот збор од малодушна рода за бедата сага Оставени се бистри копнежи во лулката на сонот во исоповото семе во светоотечката ода за радосната тага   Ѓорѓи Тодороски е роден во Скопје 1971. По професија е стоматолог и трагач по секаков вид на убавина….