Работилница за стоп анимација за деца

Ментор: Дарија Копиец, аниматорка од Полска Деца пантомимичари (мистеријата во делата на Тадеуш Маковски). Време и место: 01 – 03/ 12 /2016 (од четврток до сабота)/14:00- 16:00 часот / Кинотека на Македонија Делото на полскиот сликар Тадеуш Маковски ќе биде инспирација во градење на приказната на анимираната етида создадена од пластелин. Во тек на три…

Македонски филм ќе го отвори Анимакс #6

Анимираниот филм „Акт“ (13’40”), авторско дело на реномираниот македонски уметник Ацо Станковски ќе го отвори овогодинешното шесто издание на Анимакс Скопје Фест. АКТ е анимиран филм во кој на еден поетски начин се претставува една од најприсутните теми во историјата на ликовната уметност, а тоа е претставата на голото тело кое било непресушна инспирација за…

Анимакс Скопје Фест #6

На шестото издание на меѓународниот филмски фестивал за анимиран филм Анимакс Скопје Фест  ќе бидат прикажани 50 анимирани филмови во официјалната програма, од кои 8 се наменети за детската публика. Настанот ќе се одржува од 1 до 4 декември под мотото „За нагоре“ во Кинотека на Македонија. Во четирите фестивалски денови на Анимакс Скопје Фест…

На петтиот „Анимакс Скопје Фест“ ќе бидат прикажани 50 анимирани филмови

Скопје, 30.10.2015 – На петтото јубилејно издание на Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“ ќе бидат прикажани 50 филмови, од кои 7 се наменети за детската публика. Новитет во ова фестивалско издание е проширувањето на времетраењето на овој фестивал од три на четири фестивалски денови. Настанот ќе се одржува од 5-ти до 8-ми…