Официјална програма

ПРВ ДЕН – Четврток, 01.12.2016 / 20:00 ч


1. Акт / Македонија / Ацо Станковски / 2016 / 13’40’’

AktАКТ е анимиран филм во кој на еден поетски начин се претставува една од најприсутните теми во историјата на ликовната уметност, а тоа е претставата на голото тело кое било непресушна инспирација за многу значајни творци.

2. Малиот Жак / Обединето Кралство / Џон Давиде / 2015 / 01’30’’

Little JaqueМалиот жак е необична приказна за подводна авантура. Тој доживува голем страв и вчудовиденост во својот подводен подвиг. И покрај се, неговите авантури се сепак приказ на неговата фантазија играјќи си со играчки за време на неговото неделно капење.

3. Моите изгубени нешта / Кина / Веиџиа Чен / 2015 / 06’

My Lost ThingsПоемата на Чимборска, „Мирен живот со балон“, адаптирана во филм. Девојчето се прашува што се случило со нејзините изгубени работи кои си ги сака назад.

4. Благодарност / Романија / Стефан Скарлатеску, Андреј Скарлатеску / 2015 / 5’40’’

GratitudeНесекојдневна церемонија на која Генералот ја искажува својата благодарност кон својот одред на необичен начин.

5. Дедо ми беше црешово дрво / Русија / Олга Полиеткова, Татјана Полиеткова / 2015 / 12’30’’

My Grandfather Was A Cherry TreeОвој филм е сеќавање, раскажано од младо момче. Претставени се неговите погледи кон животот и смртта. Исто така во филмот се раскажува на неговиот необичен дедо, кој го слушал дишењето на дрвјата и верувал дека „Личност не може да умре, доколку некој ја сака“.

6. Црвено / Иран / Арио Сафарзадеган / 2015 / 01’40’’

RedМалку поразнична приказна за Црвенкапа.

7. Слон на месечината / Франција / Бенџамин Бартелеми / 2016 / 08’55’’

An Elephant On The MoonПариз во бурна ноќ, премногу врне. Светлина паѓа на хендикепиран уличен знак. Поради електрицитетот, 20 цениметри високиот дечко во инвалидска количка паднал на земја и оживува. Поради тоа што е мал, се на овој свет изгледа преголемо и тој одлучува да оди на месечината со украден балон.

8. Зајачка крв / Турција / Јагмур Алтан / 2016 / 04’36’’

Rabbit BloodЕден обичен ден во стара, мистериозна турска куќа на село, каде што жителите имаат необичен начин на подготовка на чај.

9. Жртва / Израел / Гал Хаклај / 2015 / 08’30’’

ScapegoatБен се бори да го најде своето место во светот. Тој има проблеми со својата жена и е насилен пијаница кој не се грижи за ништо. Кога ќе се најде во небрано, ќе открие место за кое смета дека е неготово спасение – Азазел. Во Азазел ќе сфати дека единствениот начин да се вклопи во светот е само-жртвата.

10. Гнило /Обединето Кралство, Германија, Хонг Конг / Макс Хатлер / 2015 / 04’

All RotОдговаракќи на композициските и естетските норми на апстрактниот експресионизам и безкамерна анимација, филмот „Гнило“ се служи со фотографска реанимација да ја пренесе здодевниот простор на необичен терен за голф во фаза на распаѓање, на восхитувачки начин.

11. Анима Радикс / Чиле, Австралија / Фернандо Силва Де Ла Круз / 2015 / 03’

Anima RadixПатување на метаморфоза која се појавува од темен свет.


ВТОР ДЕН – Петок, 02.12.2016


1. Младо момче / Иран / Мона Абдолахшахи / 2015 / 07’35’’

The Little BoyЛуѓето го напуштаат градот по наредба на војската, но едно младо момче не сака да ги следи. Тој сака да ја заврши својата мисија, но…

2. Лош прием / Обединето Кралство / Џон Давиде / 2016 / 01’34’’

Bad ReceptionНеродено дете ненадејно испаѓа, изложено на околностите надвор од комфорната зона и се вметнува во сценарио во кое рапидно се влошува природната дисфункција

3. Љубов / Унгарија / Река Бучи / 2016 / 14’35’’

Love„Љубов“ е краток филм кој ја опишува привлечноста во 3 различни поглавја, преку влијание на далечен соларен систем.

4. Предрасуда / Турција / Фатих Јашар / 2016 / 04’16’’

PrejudiceОсамен маж во обичен ден. Како и обично се приближува до масата да земе чаша вода. Но, забележува дека има непоканет гостин во својот дом.

5. Јас, ти и алигаторот / Канада / Жон Фошер / 2016 / 10’37’’

Me Baby And The AligatorМлад пар живее во задниот дел од својот камион со огромен алигатор. Кога застануваат да јадат покрај пат во рурално Мексико, началикот на малото градче ја зажалува својата одлука да и се додворува на девојката, кога ќе сфати кој е нивниот сопатник.

6. Вкусот на власта / Србија / Стефан Катаниќ / 2015 / 04’29’’

Taste Of ReignКонфликтот помеѓу човек и вонземјанин за мистична круна прераснува во дуел помеѓу рационалноста и инстинктот, помеѓу човекот и животното.

7. Реквием за Пинокио / Босна и Херцеговина / Берин Тузлиќ / 2015 / 10’36’’

Requiem for Pinocchio„Реквием за Пинокио“ е приказна за индоктринацијата за воспитување на децата. Приказната говори за татко и син во Сараево и татко и син на иста возраст во Париз. Оваа приказна е опомена за сите кои си играат со човечките судбини.

8. Текол / Холандија / Јорн Лиуверинк / 2015 / 01’55’’

TekkolЕдно куче одлучува да и помогне на една кокошка и нејзините пилиња да ја поминат реката, но тогаш разни видови животни ќе го искористат него да поминат преку реката.

9. Просветлување / Иран / 2016 / Сејед М. Табатабеи / 07’34”

Light SightЛикот од приказната, М.Е., е роден во соба направена од различни сфери(фигури) и осветлен од лебдечка светлина. По неготово просветлување, тој почнува интеракција со сферите.

10. Поврзување точки / Ирска / Фиона Рајан / 2016 / 03’09’’

Joining DotsЛуна трага по констелации кои оживуваат во текот на ноќта. Таа се обудива да му покаже на нејзиниот татко, кој се мачи да го разбере нејзиниот замислен свет.

11. Во чест на… / Израел / Лион Нарунски, Овед Поран / 2016 / 09’36’’

Above And BelowОвој краток филм пренесува приказна за стара шаманка, спритуеален лидер на примитивно племе која е на смртна постела. Таа ќе предложи мистичен ритуал на своето племе и ќе биде закопана со церемонијален погреб и пост во нејзина чест.

12. Секоја капка е важна / Индија / Димант Вјас / 2016 / 01’15’’

Every Drop CountsОвој филм постои за да ги поврзе оние кои имаат чиста и свежа вода за пиење со оние луѓе, животни и средини зафатени од суша. Раскажува приказна од две различни гледишта, на едно платно. Ја пренесува целосната слика.

 


ТРЕТ ДЕН – Сабота, 03.12.2016


1. Кожа / Канада / Николас Брулт / 2015 / 04’09’’

Squame„Скваме“ ја истражувата нежната обвивка на телото, кожата. Некаде помеѓу археолошките артефакти и микроскопските набљудувања, ронливите површини на овие човечки тела го изгонува нашиот поглед.

2. Оди си здодевна грижо / Канада / Пол Џонсон / 2015 / 04’09’’

Begone Dull CareОди си здодевна грижо е дополнување на верзијата од 1949 година направена од НФБ, преку визуелна репрезентација на чиптјун музиката од 80тите пренесена преку танц на добро темпирани апстрактни слики и пикселна уметност.

3. АМ/ФМ / Обединето Кралство / Томас Хикс / 2016 / 05’10’’

AM/FMЖивотните приказни на два лика, презентирани низ различни френквенции(АМ/ФМ). Нивните животи се прикажани од раѓање до смрт, заедно и одделно.

4. Момент / Израел / Чагаи Нуман / 2016 / 02’04’’

MomentПриказна за невротичен лик по име Нати, кој доживува паничен напад заедно со својата соба откако неговата жена Нета доцни на нејзината роденденска вечер. Таа се јавува и се е во ред, но Нати сеуште се чуствува лошо.

5. Сатиевата „парада“ / Јапонија / Коџи Јамамура / 2016 / 14’12’’

op_03_05_parade_de_satieПарада на 3 менаџери и 4 изведувачи. Мешавина на цитати од есеите на францускиот композитор Ерик Сатие и неговата композицијата Парада. Филмот претставува анимирана реконструкција на реалистични балетски слики кои ја надминуваат реалноста.

6. Пинг Ан / САД / Ранран Менг, Џеј Ксиа / 2016 / 02’53’’

Ping An„Пинг Ан“ е приказна за мајка и син, војник, во време на античка Кина. Кога синот треба да оди во борба, неговата мајка му дава амајлија за заштита и се моли за него секој ден од неговото отсуство.

7. Суштества / Полска / Теса Мулт-Милевска / 2015 / 09’55’’

Kreatury„Суштества“ е гротексна љубовна приказна за Харолд и Матилда, две карикатури кои се обидуваат да се прилагодат на црно-белата околина во која живеат. За да бидат прифатени тие ги прикриваат своите карактеристични одлики, но не можат да успеат во својата намера.

8. БИНГО! / Холандија / Патрик Шоенмакер / 2015 / 03’

BingoИзолираниот старечки дом Афтерглоу е депресивна последна станица. За среќа,енергичната старица Герда има единствена радост – неделното Бинго. Во моментот кога и фали една бројка за победа, малото топче ненадејно исчезнува и таа се впушта во апсурдна потрага во која е спремна да оди до екстремни граници со цел да го дознае резултатот.

9. Шум / САД / Том Телер / 2015 / 08’30’’

HumОсамен робот што мие садови, живее во задната соба на еден ресторан. Просвелтен од светот кој постои надвор од неговите 4 ѕида, со помош на пријател бега од својата соба за да си го оствари сонот за осознавање на светот.

10. 20 удари / Бугарија / Димитар Димитров / 2016 / 06’20’’

20 KicksГлавниот лик живее во свет, во кој системот на размена вклучува шлаканици и тупаници. На овој начин филмот го поставува прашањето, која цена ја плаќаме за малите задоволства? Кои жртви ги правиме, за да одржиме искрена радост?

11. Здодевен татко / Ирска / Емили Линч / 2015 / 04’04’’

Sour Puss„Здодевен татко“ е приказна за татко и ќерка. Понекогаш таткото е толку зафатен што заборава да се забавува. Неговата ќерка сака да го потсети колку е убаво кога ќе најдеш време да уживаш во животот. Тие ќе поминат прекрасен ден заедно и полека таткото ќе почне да се релаксира и да ужива.

12. Ламби / Обединето Кралство / Партик О’Махони / 2015 / 06’25’’

LampsМлада викторијанска ламба по име Магнет наидува на проблем што само тој може да го реши.

 


ЧЕТВРТИ ДЕН – Недела, 04.12.2016


1. Џонас и морето / Холандија / Марлиес Ван Дер Вел / 2015 / 10’

Jonas And The SeaУште од кога бил дете, за Џонас постоело само едно место каде што сакал да биде. Морето. Не само да го гледа, или да плива… Под брановите, заедно со рибите е местото каде што тој се чувствувал како дома. Но, дали е тоа возможно, или не?

2. Икцуарпок / Обединето Кралство / Рејчел Лојд / 2016 / 07’15”

IktsuarpokЗа зборот „Икцуарпок“ нема директен превод на Македонски/Англиски, и е инуитски збор кој го објаснува чувството на исчекување, кое те тера непрестано да погледнуваш надвор дали некој доаѓа.

3. Менувачот / Иран / Мехди Корамиан / 2016 / 09’51’’

SwitchmanЕден стар самец, ја очекува својата сакана на станица.

4. Трубач / Хонг Конг / 2016 / Емили Вонг / 13’50’’

Trumpet ManОд грамофонот излегува жена по име Авокадо, од инстинктот на Авокадо се создава маж по име Соул. Страста ги впушта во одлично трубачко расположение. Но Соул го зафаќа лудило и го тера да влезе во вагината на Авокадо. Семето на страста создава конфликт помеѓу пет мажи и го води Соул до суштината на животот.

5. Утопиа / Полска / 2016 / Даниел Загорски / 03’59’’

UtopiaУтопија.

6. Ото / Холандија / Џоб,Џорис и Мариеке / 2015 / 10’

OttoЖена која што не може да има деца го краде замисленото другарче на едно мало девојче и оваа тајна ја чува од својот сопруг. Додека жената ужива во својот живот со своето замислено дете, јазот помеѓу неа и сопругот се зголемува. Кога девојчето се враќа да си го земе замисленото другарче, моќта на имагинацијата ги соединува сите заедно.

7. Допрен / Шпанија / 2015 / Лудвиг Камаријо, Кристина Гисадо / 02’40’’

TouchedЕден маж направен од глина има потреба да допре друг маж, но во меѓувреме открива дека не е толку едноставно.

8. Парада / Холандија / Дигна Ван Дер Пут / 2015 / 04’

ParadeВо филмот „Парада“, шест свирачи на флејта ја истажуваат содржината на нивната униформа. Патување кое не може да помине без повреда.