За Анимакс

За фестивалот

Основната причина поради која одлучивме да организираме интернационален фестивал за анимиран филм во Република Македонија е желбата и потребата за тоа анимираниот филм да влезе на широка врата во Македонија. “Анимакс Скопје Фест“ е прв фестивал на анимиран филм во Македонија. На него гледаме како уникатна можност за презентирање на домашните, македонски креативни потенцијали во нивната матична земја, со што публиката ќе добие јасна претстава за она што во моментот во Македонија се создава на ова поле. Фестивалот е со компетитивен карактер и е отворен за аниматорите од целиот свет.

Профил и мисија

Фестивалот е вистинската адреса за секој заинтересиран за анимација како начин на комуникација, како начин на проширување на хоризонтите, како обид да се поддржи една културна форма и да се помине слободното време на креативен и конструктивен начин, како дел од глобалниот тренд на креативните индустрии во Европа и во светот. „Анимакс Скопје Фест“ е во организација на продуцентската куќа Аурипигмент, во соработка со здружението на граѓани Креативен центар Тинтири-Минтири од Скопје, Македонија, со поддршка од Министерството за култура на Република Македонија. Главната мисија на „Анимакс Скопје Фест“ е:

  • Промовирање на анимацијата во Македонија
  • Зголемување на свеста за анимацијата во Mакедонија како дел од влијателните културни (креативни) индустрии
  • Развивање на контакти и комуникација меѓу уметниците во Македонија и надвор
  • Промоција на дијалог меѓу филмаџиите, дизајнерите, аниматорите, уметниците, продуцентите и гледачите
  • Организирање на семинари, форуми и работилници

За нас

Продуцентската куќа „Аурипигмент“ околу 15 години работи во сферата на аудио – визуелната уметност во Република Македонија, произведувајќи играни филмови, ТВ серии, играни серии, документарни и забавни програми наменети за најширок аудиториум. Поголемиот дел од проектите се окарактеризирани како проекти од национален интерес со универзална вредност. Во оваа листа на проекти се вбројува и еден од најновите проекти на продуцентската куќа, првиот македонски интернационален фестивал за анимирани филмови „Анимакс Скопје Фест“. Во моментов продуцентската куќа „Аурипигмент“ го има изработено документарниот филм „Христо Узунов“, додека пак во пред – продукција и продукција се наоѓаат пет проекти меѓу кои и еден долгометражен филм. Фестивалот „Анимакс Скопје Фест“ има за цел да ги обедини и охрабри сите аниматори на територијата на Република Македонија и да овозможи достојна презентација и верификација на нивниот креативен потенцијал и производ. Тимот на „Аурипигмент“ продукција го познава квалитетот и потентноста на македонските автори и токму поради тоа смета за потребно фестивалот да го стави во служба на промотор и ’извезувач’ на естетски издржаните анимирани аудио – визуелни дела што произлегуваат од Македонија.

Имено, овој фестивал има за цел подигање и градење на културата во поглед на изработка на анимирани филмови, за возрасни и деца, кои презентираат различни аспекти од секојдневниот живот. Авторите на овие филмови од секаде во светот, земаат учество на овој фестивал со испраќање на нивните анимирани филмови. Анимакс Скопје Фест се одржува во ноември, секоја година. На последната вечер на фестивалот, се доделуваат награди на најуспешните анимирани филмови кои поминале низ претходен круг на натпреварување и биваат избрани за наградени од страна на Жири - комисијата. Од друга страна, нашиот тим будно ги следи случувањата во сферата на светската анимација и исто така како минатите години, така оваа година и во иднина планира да го носи најдоброто од светот во Македонија. За тоа сведочат досегашните две изданија на фестивалот, во кои се беа пријавиле над 400 висококвалитетни анимирани филмови, од повеќе од 35 земји од светот. Додека пак на овогодинешното издание се пријавени повеќе од 200 анимирани авторски дела, од повеќе од 40 земји од светот, кои и овој пат ќе се натпреваруваат за главната награда „Златна Тула“.

Контакт

  • + 389 78 30 21 61
  • Ул. Венјамин Мачуковски 17/1-1, 1000 Скопје, Република Македонија
  • contact@animaxskopjefest.mk

Програма

Кликнете овде за да ја видите програмата на Анимакс 2015.

 

Четврток / Thursday

Петок / Friday

Сабота / Saturday

Недела / Sunday

05.11.2015

06.11.2015

07.11.2015

08.11.201508.11.2015

10:00h

Програма за деца / Children’s programme

Кино Фросина - МКЦ / Kino Frosina - MKC

10:00h

Програма за деца / Children’s programme

Кинотека на Македонија и Кино Фросина - МКЦ/ Cinematheque of Macedonia and Kino Frosina - MKC

12:00h

Програма за деца / Children’s programme

Кино Фросина - МКЦ / Kino Frosina - MKC

12:00h

Програма за деца / Children’s programme

Кино Фросина - МКЦ / Kino Frosina - MKC

11:30h

Програма за деца / Children’s programme

Кинотека на Македонија и Кино Фросина - МКЦ/ Cinematheque of Macedonia and Kino Frosina - MKC

11:30h

Програма за деца / Children’s programme

Кинотека на Македонија и Кино Фросина - МКЦ/ Cinematheque of Macedonia and Kino Frosina - MKC

14:00h

Работилница за анимација за деца / Workshop on animation for children

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

19:30h

Перформанс во живо - анимација со песок - Диди Родан, Шпанија / Live performance - send animation - Didi Rodan, Spain

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

14:00h

Работилница за анимација за деца / Workshop on animation for children

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

14:00h

Работилница за анимација за деца / Workshop on animation for children

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

16:00h

Работилница за анимација за деца / Workshop on animation for children

Кинотека на Македонија / Cinematheque of Macedonia

20:00h

Проекција на кратки анимирани филмови (ден четири) и прогласување на победници / Screening of short animations (day four) and winners announcement

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

19:00h

Свечено отворање и проекција на кратки анимирани филмови (прв ден) / Opening ceremony and screening of short animations (day one)

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

14:00h

Отворена дискусија со Марчин Лучај, програмер на Варшавскиот Филмски Фестивал / Open discussion with Marcin Luczaj, programmer at Warszaw Film Fest

Агенција за филм на РМ / Macedonian Film Agency

19:00h

Проекција на кратки анимирани филмови (ден три) / Screening of short animations (day three)

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

21:30h

Манијајца: Осветата на тврдоварениот / Manieggs: Revenge of the hard egg / 90 min

Кинотека на Македонија / Cinematheque of Macedonia

18:00h

Работилница за кат-аут стоп анимација “Multiplane Camera” / Workshop for cutout stop animation “Multiplane Camera”

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

19:00h

Проекција на кратки анимирани филмови (ден два) / Screening of short animations (day two)

Кино Фросина - МКЦ/ Kino Frosina - MKC

21:30h

Хроника за сонуваната борба / Battledream Chronicle / 108min

Кинотека на Македонија / Cinematheque of Macedonia

Програма за деца

„Слатки Сништа“ / Хрватска / 2015 / Динко Куманович / 11:46

Sweet DreamsБезгрижниот сон на морското прасе кое спие во безбедноста и удобноста на својот кафез одеднаш е прекинат кога тоа ќе се разбуди во чудна шума. Но, морското прасе успева да преживее и да го исполни својот сон, кој и не е само негов. Оваа романтична комедија за копнежите и разновидноста на човековата природа е едно аудио-визуелно поклонение кон  филмовите и цртаните класици на Чарли Чаплин и Чак Џонс.

„Лилоу“ / Франција / 2014 / Раван Рахим / 07:45

LilouЛилоу е мошне чувствителна и љубопитна, но исто така и заробена од неподнослива срамежливост. Таа ја добива моќта да гледа низ минатото на луѓето, а тоа ќе ја извади надвор од нејзината интровертност.

 

„Mесечината и Волкот“ / Франција / 2014 / Тома Леру / 06:16

Lune et le LoupВо ноќтта, сонлив град, напуштена кујна, микробрановата печка се вклучува, шишенцето се стоплува, бебето е гладно. Кој ќе го нахрани?

 

„Грдото Пајче“ / Македонија / 2015 / Илчо Симовски / 03:00

Ugly DucklingБајка за талентот од Ханс Кристијан Андерсен. Тој се раѓа секаде, но не се поддржува скоро никаде.

 

„Халабудка“ / Украина / 2014 / Манук Депојан / 11:00

HalabudkaГлавниот карактер во филмот е Халабудка, кој не е само татко на модерните згради од стакло и бетон, туку исто така е и зачетник на се` што е модерно. Халабудка е стара ќуќа која има душа, врз која времето ги оставило своите траги. Налик старец, но по природа дете. Приказната за малата Халабудка е приказна за растењето, спомените, благодарноста и љубовта кон своите корени.

„Приказна за Лисицата“ / САД / 2015 / Досун Шин / 02:00

Fox TaleКога г-дин Лисица му се потсмева на г-дин Зајко за неговата опашка, г-динот Лисица го добива тоа што го заслужува.

 

„Син Мед“ / Франција / 2015 / Констанс Жолиф / 04:45

Miel BleuМалечка пчела, алергична на полен, открива извонреден продукт кој драматично ќе влијае врз животот на кошницата пчели.

 

„Цветното Момче и Цветната Девојка / Србија / 2015 / Снежана Трајковиќ / 05:15

Flower boy and flower girlНевозвратена љубовна приказна помеѓу два тона.

Работилници

„Лисјата паѓаат, љубов се раѓа“, работилница за анимација со песок за деца

SAF

Денови на одржување : 5, 6 и 7 –ми ноември

Час: од 14.00 до 16.00 ч.

Место на одржување: Младински Културен Центар

Песочната анимација е начин да се создаде сопствена приказна преку која можете да патувате низ вашите соништа.

Работилницата е за деца од 8 до 12 години која ќе се одржува во период од три дена (5, 6 и 7-ми ноември) од 14.00 до 16.00 часот  во рамки на фестивалот „Анимакс Скопје Фест“ во просториите на Кино Фросина - МКЦ. Работилницата ќе биде под менторство на едукатори од училиштето за анимирани филмови „ШАФ “-Врање. Анимацијата ќе се работи во техника песок. Финалниот производ - краток анимиран филм ќе биде прикажан на големото платно на последната фестивалска вечер.

Дискусија со Марчин Лучај на тема: „Односот помеѓу Режисерот и Фестивалите - средба со Варшавскиот Филмски Фестивал“

Ден на одржување: 06 -ти ноември

Час: од 14 до 15 ч.

Место на одржување: Агенција за филм на Македонија

Варшавскиот филмски фестивал е основан во 1985 година Во 2009 година тој станува еден од 15те настани препознаени од страна на Меѓународното федеративно здружение за филмско производство (FIAPF), како интернационален натпрерварувачки филмски фестивал.

ВФФ е прознатлив по откривањето на нови режисери, наспроти фокусирањето кон црвениот тепих и славните личности.Она што се случува меѓу режисерите и фестивалите не е само во чинот на поднесувањето на филмот, неговото прифаќање или отфрлање. Тоа е еден комплексен однос кој е добро да биде разгледан од фестивалска гледна точка.

Програмери гледаат стотици филмови годишно и одбираат помалку од 5% од поднесените филмови. За време на средбата, ќе научите како работи тимот програмери од Варшавскиот филмски фестивал, како да соработувате со фестивали, кои се нивните потреби, како и кога да им пристапите.

“Multiplane Camera“ - работилница за кат-аут стоп анимација

Zharko IvanovVladimir Lukash

Ден на одржување: 06-11-2015

Час: 18.00 до 19.00 ч.

Место на одржување: Младински Културен Центар

Традиционален процес на анимирање со придвижување на дводимензионални фигури на стаклени површини и нивно фотографирање. Под менторство на аниматорите Жарко Иванов и Владимир Лукаш

„Како до супер херој“  – работилница за анимација за деца

Ilcho Simovski

Ден на одржување: 07-11-2015

Час:  16.00 до 17.30 ч.

Место на одржување: Кинотека на Македонија

Работилница за деца од 6 до 12 години под менторство на Илчо Симовски.

Како почнувајќи од празен лист хартија и молив, стигнуваме до супер херојот од цртаните филмови.

Придружна програма

„Манијајца: Освета на тврдоварениот“ / Унгарија/ 2014 / Золтан Миклоси и Атила Херко/ 90:00

ManieggsОва е приказна за двајца затвореници кои штотоуку ослободени од затвор, поминале две недели затворени за злостор кој не го извршиле, и сега сакаат да се одмаздат. Овој филм го носи гледачот низ една живописна авантура која го вклучува кинескиот змејски клан, нелегална борба во кафез, грабеж на банка и илјадници други возбудливи моменти. Но, се случува интригантен пресврт со кој главниот протагонист мора да се соочи, на тој начин држејќи ги фановите во неизвесност до самиот крај.

„Хроника за сонуваната борба“ / Франција / 2015 / Алан Бидард / 108:14

Battledream ChronicleХроника за сонуваната борба ја раскажува приказната за младата робинка Сијана, која се обидува да си ја врати слободата во еден целосно заробен футуристичен свет, свет во кој плантажите се видео игри.

Во фокус

Диди Родан - Песочна анимација

Didi RodanДиди, позната како Диди Родан, е родена во град во Галиција (Шпанија), една бурна ноќ во февруари. Уште од малечка покажала фасцинација за цртање и сликање и многу набрзо, се очигледна леснотија почнала да ја изразува реалноста, своите чувста и емоции преку уметноста. Уметничката кариера ја започнала измеѓу Гранада и Барселона, со одлични оценки и чувството дека не постои подобро место за неа во светот. Но, уметничките преокупации на Диди се протегаат многу подалеку од кариера во ликовната уметност. Таа истражува и се развива во најразличчни уметнички изразувања и во сите нив покажува необична чувствителност.

Поради тоа што е повеќеаспектено насочена, штом завршува со студиите и се сместува во Мадрид, таа работи во најразлични области, поврзани со уметноста.

Веќе инсталирана во Мадрид, Диди доаѓа во контакт со песок уметност, песочна анимација, или пак песочно уметничка изведба од рацете на јапонски уметник.

Тоа е техника која комбинира многу уметнички аспекти на Диди: театарот, музиката и, се разбира, цртежот. Затоа таа се чувствува удобно и е веднаш фасцинирана со оваа техника затворајќи се во темна соба со часови за да ја види појавата на неверојатни и фантастични приказни. Нејзиниот талент доаѓа од прстите во форма на песок, така едноставно, што секој кој ги набљудува останува фасциниран.

Така започнува приказната за песочниот уметник Диди Родан. Таа започнува да изведува настани низ целиот свет, станувајќи препознатлива под имињата: Диди Песочниот Уметник, Магичната жена, Волшебник од песок, Диди магични раце.

Првиот и единствениот женски уметник за песочна анимација во Шпанија.

Жири

Марчин Лучај - Полска

Marcin LucajМарчин дипломирал филмски студии на Универзитетот во Лоѓ во Полска и културни студии на Универзитетот во Варшава. Тој е програмер на Варшавскиот филмски фестивал - фестивал препознаен од страна на Меѓународното федеративно здружение за филмско производство (FIAPF). Бил член на жири на неколку меѓународни филмски фестивали, вклучувајќи ги Докуфест, Рејкјавик фестивал за краток и документарен филм, Exground и FestAnca. Работи за неколку филмски фестивали како ZUBROFFKA, фестивал за краток филм. Во периодот од 2011 до 2013 раководел со еден од првите системи за дистрибуција и продажба на кратки филмови во Полска. Соработувал со продуцентската компанија Koi Studio, чиј прв филм “Мали заљубувања” премиерно бил прикажан во Ротердам во 2014 година, а нивниот краток филм, проектот “Истражување на терен” во режија на Ева Вебер е номиниран за Европските филмски награди 2015 година.

Берин Тузлиќ - Босна и Херцеговина

Berin TuzlikjБерин е роден во 1968 година во Сараево. Партнер е во агенциите: Дофат преку медиумите (Via Media and Via Media Reach), како и основач на Здружението за уметност и визуелни комуникациски вештини Пиксел (PIXEL). Во дваесет годишната кариера тој работел како креативен директор, дизајнер и аниматор, земајќи учество во создавање на анимирани филмови, креативни стратегии, развој на нови производи итн. Берин има спроведено над 80  обединувачки маркетинг кампањи на локални и меѓународни клиенти и создадено 8 нови брендови. Исто така, тој е претседател на Интернационалното анимирано филмско здружение (ASIFA) во Босна и Херцеговина како и член на Интернационалниот дијалог - европска мрежа на независни агенции. Берин е автор на голем број уметнички анимирани филмови, музички спотови, стрипови и реклами, како и на проектот Супер Били (Super Bili). Под негова управа биле изработени 52 кратки видеа долги 5 минути, како и 4 подолги филмови од по 26,5 минути. Работел како дел од тимот за долги анимирани филмови Шегрт Хлапиќ (Segrt Hlapic)” во продукција на Хрватски Филм (Croatia Film). Неговите дела доживеале своја презентација на повеќе од 22 меѓународни фестивали ширум светот.. Добитник е на 30 интернационални и три локални награди за кратки анимирани филмови (Сараево не знам кога и не знам каде, Страшила, Обликувач {Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje; Strašila; Fazonator} итн.), како и специјално признание при проектот ОБСЕ - Нов гласачки закон (OSCE – New electing law) на г-дин Роберт Бери. Берин Тузлиќ живее и работи како доцент на анимација во Сараево.

Иван Ивановски - Македонија

Ivan IvanovskiИван Ивановски, роден во 1983 година, дипломирал вајарство на Ф.Л.У. во Скопје во 2008 година, а во 2013 година го завршува Академскиот програм за режија на Ф.А.М.У., Р. Чешка. Има изложувано: скулптури, цртежи, инсталации, слики и видео во Македонија и надвор. Во 2010 година ги поставува скулптурите „Луѓе-птици“ во Градскиот парк. Работи на филм и анимација. Дел од неговите филмови се претставени (некои и наградени) на различни регионални и интернационални филмски фестивали. Добитник е на наградата „Денес“ за млад ликовен уметник во 2014 година.

Победници

Златна Тула „Без космос не можеме да живееме“ / Русија / 2014 / Константин Бронзит / 15'

01. We Cant Live Without Cosmos (2)
 

Сребрена Тула - „Кружно патување на Марето“/ Македонија / 2015 / Жарко Иванов / 10'

01. Round trip Mary (5)
 

Бронзена тула - „Господарот“ / Естонија / 2014 / Рихо Унт / 18'

03. Master (1) (1)
 

Специјален осврт - „Девојката што паѓа“ / Македонија / 2015 / Владимир Лукаш / 10'

01. The falling gitl (2)
 

Златна тула за најдобар филм за деца - „Халабудка“ / Украина / 2014 / Манук Депојан / 11'

halabudka
 

Специјална награда од Градот Скопје - „Гнездо за тебе“ / Шпанија / 2015 / Диди Родан / 13'

Nest for you

Контакт

+ 389 78 30 21 61 Ул. Венјамин Мачуковски 17/1-1, 1000 Скопје, Република Македонија

Поддржано од

L1L2L3L4L5L6kinotekalogoMetropolismrtlogoportaCity RadioClub FMtea1tea2tea3tea4stara kuka logo malo

Архива

Кликнете овде за информации за претходните изданија на Анимакс.
TOP